Ořechovky
Ořechovka či nesprávně ořechovice je alkoholický nápoj, který se vyrábí macerováním nezralých vlašských ořechů v lihu (slivovici, vínovici nebo jablkovici) s přidáním různých druhů koření či bylin a dosladí se cukrem. Ořechový likér je velmi rozšířen u nás pro svojí jednoduchost výroby a proto existuje mnoho receptur. Typická ořechovka má tmavě hnědé zbarvení a obsah alkoholu se pohybuje mezi 30 až 35 %. Dříve býval nazývána i ořechovice, ale jelikož se nejedná o klasickou destilaci, tak ořechovka vystihuje název přesněji. My jsme je podrobili nezávislému barmanskému porovnávacímu testu ZDE, protože není likér z ořechů jako jiný stejný.
Nejprodávanější

Jsou v ní krásně cítít vlašské zelené ořechy, doladěné špetkou vymacerovaných bylinek. Bylinky lehce dominují nad ořechy. Sladkost likéru, je střední.

Sladké kouzlo s maximálně 3 % cukru, slazená čekankovým sirupem. Ořechovka z macerátu pravých zelených ořechů – bohatá, jemná, hořko-sladká a dokonale vyvážená.
Je potřeba říci, že ořechovka, je stejná jako ořechovice. Ořechovice je nesprávný název, protože se nejedná o destilovaný alkohol, proto právě koncovka -ice se nemá používat. A proč nemůže být ořechovice ? Protože ořechy neobsahují cukr, který by se dal kvasit a pak vypálit :-)