Ořechovky
Ořechovka či nesprávně ořechovice je alkoholický nápoj, který se vyrábí macerováním nezralých vlašských ořechů v lihu (slivovici, vínovici nebo jablkovici) s přidáním různých druhů koření či bylin a dosladí se cukrem. Ořechový likér je velmi rozšířen u nás pro svojí jednoduchost výroby a proto existuje mnoho receptur. Typická ořechovka má tmavě hnědé zbarvení a obsah alkoholu se pohybuje mezi 30 až 35 %. Dříve býval nazývána i ořechovice, ale jelikož se nejedná o klasickou destilaci, tak ořechovka vystihuje název přesněji. My jsme je podrobili nezávislému barmanskému porovnávacímu testu ZDE, protože není likér z ořechů jako jiný stejný.
Nejprodávanější

Jsou v ní krásně cítít vlašské zelené ořechy, doladěné špetkou vymacerovaných bylinek. Bylinky lehce dominují nad ořechy. Sladkost likéru, je střední.
Je potřeba říci, že ořechovka, je stejná jako ořechovice. Ořechovice je nesprávný název, protože se nejedná o destilovaný alkohol, proto právě koncovka -ice se nemá používat. A proč nemůže být ořechovice ? Protože ořechy neobsahují cukr, který by se dal kvasit a pak vypálit :-)