Léto nám nenávratně dalo s bohem a podzimní mlhy a padající listí nás nyní obklopují každý den. Pryč jsou dny pití piva na zahrádkách hospůdek, pryč je touha po sklenici plné ledu s gin tonikem. Přichází vnitřní alkoholní deprese nezačouzených restaurací, kde převlečeme chladivé nápoje na samostatné panáky a později v zimě za teplé nápoje. Podzim je hlavní sezona pro většinu gastro podniků. Hosté už nejezdí na výlety a dovolené, netráví čas venku a začíná období vánočních večírků. Prostě lidé tráví čas po hospodách a barech.
Buďme ale optimističtější. Jaké jsou tedy trendy ve světě českých destilátů v tomto chladném období? Určitě není nouze o spotřebu pálenek. Pokud budeme sledovat trendy ve větších městech, tak do popředí jdou právě řemeslné pálenky od lokálních palíren například z Radlíku. Nenápadně tak vytlačují likéry, i když stále zelená má své místo na baru či výčepu.
Hosté v pivních konceptech si oblíbili hlavně hruškovici, pro její dobrou pitelnost a určitou sladkost. Hlavně když se podává s kouskem hrušky. Neznamená to, že byste si nemohli i nějaký dobrý jednoduchý cocktail doma z této pálenky udělat sami. Například takový
HRUŠKOVICE SOUR recept
Do shakeru nebo uzavíratelné nádoby dejte :
- 5 cl hruškovice
- 2 cl čerstvé citronové šťávy
- 2 cl cukrového sirupu
- 2 lžičky medu
- několik koleček zázvoru na jemno rozkrájený.
Následně všechny ingredience promíchejte, aby se med rozpustil, přidejte led a řádně uzavřený shaker protřepejte, jak nejlépe umíte, po dobu minimálně 15 vteřin. Do sklenky na kousky ledu nalijeme přes sítko. Pokud ale klepete kosu, po procházce s vašim chlupatým miláčkem, a potřebujete se zahřát stačí si jen takovýto základ zalít cca 1 dcl horké vody. Uvidíte jak se hruškovice krásně roztáhne na vůni.
Co když si chci ale dát stopičku samotnou, ale přitom bych rád něco extra? Můžeme si vyrobit takový speciální domácí hruškový likér do chmurných dnů podzimu. A jak na to? Dejte si na odvahu panáčka hruškovice a jdeme makat. Nejdříve to můžete zkusit na menším množství, aby jste hned ze startu nezmrvili celou lahev.
HRUŠKOVÝ LIKÉR recept
Na cca 1 dcl hruškovice dejte:
- 2 lžičky medu
- 1 ks hřebíčku
- střední kousek citronové kůry (bez bílé dužiny)
- 1 ks badyán
- trocha tymiánu
- můžete i kousek hrušky pro zvýraznění chuti, není to ale nutnost.
Takovou to směs nechte macerovat neboli louhovat cca 2 dny. Med řádně promíchejte. Uvidíte sami že poté ranní panáček na zdraví, bude daleko příjemnější a všechny choroby se vám raději vyhnou.
Neváhejte použít i ovoce, či jiné plody, které nyní můžete sehnat za dobrou cenu nebo zrovna rostou. Tou druhou variantou jsou třeba jeřabinky, z kterých se dá udělat domácí víno. Prvním případem jsou mandarinky, které jsou teď cenově dostupné prakticky v každém krámě.
MANDARINKOVÝ LIKÉR recept
- 0,5l tuzemáku například Bartida tuzemák
- přidejte do něj tři celé oloupané a rozlámané mandarinky
- přidáme 5 lžiček medu
- půl pytlíku vanilkového cukru
- hřebíček 6 ks
- 1x celá skořice.
Můžete experimentovat i černým čajem. Nechme uležet minimálně 3 dny a poté přes plátýnko přecedíme do čista. Opět je potřeba vše řádně promíchat. Mandarinkový likér je na světě.
Co ale nesmíme závěrem opominout je Mandlovka. To je oficiální podzimní lék proti trudomyslnosti. Stačí si ji nalít například do černého čaje. Úsměv na tváři zaručen.
Držíme Vám palce, aby jste toto melancholicky krásné období v roce přežili, ideálně se skleničkou něčeho dobrého.
Na zdraví
P.S. Nevím už, říkala žena, že mám jíst více ovoce nebo pít více ovoce?