Slivovice
Slivovice je ze všech ovocných pálenek nejoblíbenější, a nejčastěji na švestkovici narazíte téměř v každém baru a stylové hospůdce. Slivovice se může odlišovat jednak v názvosloví anebo podle druhu vypáleného ovoce, jako je např. trnkovice, blumový destilát, pálenka z karlátek (kadlátek) nebo jen prostě slivka, což je tradiční název pro moravskou slivovici.
Nejprodávanější
Švestkovice tedy může pocházet jak z tradičního stromu, tak i keře. Říká se, že nejlepší švestky pochází z okolí Vizovic, ale my víme, že jsme ochutnali i jiné a byly skvělé. Podle všeho pochází z Kavkazu, odkud se rozšířila do celého světa. U nás se dokládá z vykopávek pecek v prehistorických sídlištích z 5. st. díky Slovanským kmenům.
Samotný originální původ destilace tohoto ovoce není známý, ale je faktem, že pálení švestek je typické pro střední Evropu a Balkán. U nás je nejtypičtější oblast Valašská a Vizovická v pěstování a pálení, odtud pochází nejznámější světová pálenka Rudolf Jelínek zejména se svojí košer řadou destilátů.
Výroba slivovice
Abyste měli dobrou slivovici, potřebujete mít dobrý kvas, který necháte alespoň 6 týdnů odležet v sudech a který pak odvezete do pálenice. Co je hlavním rozdílem mezi naší a balkánskou slivovicí, tak je právě obsah v kvasu, kdy Balkánci švestky odpeckovávají a my je ponecháváme pro výraznější mandlovou chuť a trpkost s peckou. Je ale trendem, že již i u nás naleznete slivovice z kvasu bez pecek anebo častěji, kdy je jenom část švestek odpeckována, poměr není dán, záleží na pálenici.
Alkoholová síla slivovice je rovněž téma, které se otevírá a je na ní spousty odpovědí, ale většinou naleznete sílu od 40 do 50 %. Když jsem na toto téma mluvil z nejznámějšími masterdestilery, tak i tady se odpovědi lišily. Původní jsou destiláty s větším obsahem lihovitosti 50 % a více, a to z důvodu historické omezené možnosti filtrace vody a tím možného zakalení destilátu a rovněž je důžitý i obsah olejových silic. Na druhou stranu nižší obsah alkoholu dá vynikat vůním a chutím jemnosti ovoce. Říká se, že kvalitní slivovice po nalití řetízkuje anebo po prolnutí mezi prsty palcem a ukazováčkem její kvalitu určuje stupeň drhnutí.
Další téma je zde klasická slivovice versus stařená či zlatá slivovice. My říkáme, že oboje má své kouzlo a dubový sud do slivovice přidá kus sebe nejenom zlatavou barvu, ale i své jemně vanilkově dřevité chuti.
Domácí slivovici může mít dnes každý, protože po celé republice je rozeseta spousta pěstitelských pálenic, ale pozor - narazit na kvalitního zkušeného palírníka, který Vám poradí s kvasem a skutečně umí vydestilovat tento příjemný ovocný zázrak je hodně náročné a podle nás jich je jenom pár.
Nebo si přečtěte ještě více o historii slivovice v našem BLOGU ZDE.