Radlík whisky the first one peated 45% 0,5L

Kód: 1208
3 499 Kč / ks
Skladem (1 ks)

Inaugurační whisky uváděná pod značkou Radlík Whisky byla destilovaná postupně od dubna roku 2021 a poslední várka naplněna do sudů v říjnu téhož roku.

Detailní informace

Detailní popis produktu

Inaugurační edice Radlík Whisky

Inaugurační whisky uváděná pod značkou Radlík Whisky byla destilovaná postupně od dubna roku 2021 a poslední várka naplněna do sudů v říjnu téhož roku. V rámci této No. 1. edice s názvem „The First One“ vzniklo 140 nenakouřené (Unpeated) whisky, 450 lahví nakouřené (Peated) a 370 lahví whisky z čokoládového sladu.

Při tvorbě inaugurační whisky se na Radlíku rozkročil velmi zeširoka. Chtěli vyzkoušet různé typy sladu, různé pivovary, kde se rodila sladina i najít nejvhodnější kvasinky pro fermentaci.

Sladina
byla připravena vždy pod vedením a za přítomnosti Jiřího Čížka, který je i zkušeným sládkem. Slad odebírali z klasických humnových sladoven, především z Bruntálu a Kounic a experimentovali i s různými typy sladu. Vedle základního Plzeňského vyzkoušeli i Mnichovský, typu Ale a dokonce i pražený Čokoládový. Výrobu sladiny otestovali například v pivovarech Bruntál, Prokopák, Únětice, Olivův pivovar a Pikovar. U typu Peated v prvním roce nechali slad nakuřovat na 10 až 30 PPM, v pozdějších letech více přitvrzují do budoucna.

Fermentace
sladiny probíhala vždy u nás na Radlíku, kde jsme využili unikátní kvasné nádoby umožňující přesnou regulaci teploty kvašení.  Postupně jsme prověřili kvasinky například Brewmaster USA, Browin turbo whiskey revolta i Maurivin (M). Nakonec jsme se ustálili na konkrétním typu kvasinek firmy Lallemand, který vytváří estery dodávající více ovocného, kořenitého a květinového aroma. Potvrdili jsme si, jak velký vliv mají kvasinky na výslednou záparu, stejně jako teplota, a tedy i doba kvašení.

Destilace
Za zásadní považují typ destilačního zařízení a způsob destilace. Na Radlíku používají klasickou dvoukotlovou plně měděnou aparaturu (Pot Still), která je doplněna řadou inovací. K nejzásadnějším patří rektifikační patra na druhém kotli. Ta umožňují přizpůsobení se charakteru suroviny a autorské ovlivnění destilace. Vyzkoušeli pálení na jedno, dvě a pro některé frakce destilátu i na více pater. Nakonec se sjednotili, že charakteru skotské whisky většinou odpovídá otevření všech rektifikačních pater, a tudíž pálení jen dvakrát a využití rektifikační nástavby jen jako specifický typ klobouku.

Všechny new make spirit konzultovali s whisky komunitou, ochutnávali, diskutovali a nechávali se i poučit.

Zrání
Při zrání mohli navázat na dvacetiletité zkušenosti se zráním sudových ovocných destilátů.  Respektují však, že whisky má odlišná specifika a sud je oproti ovocným pálenkám dominantnější. Vyzkoušeli sudy z českého zimního dubu (výrobce Fryzelka, Bařina), z letního dubu ze Slovinska, klasické sudy po Bourbonu, po vinné brandy i sudy po portském a sherry. Lišila se i úroveň vypálení.  Nejvíce prostoru a času dali bourbonským sudům. Postupně byli nuceni jednotlivé sudy scelovat a paleta byla velmi široká. O každém sladu, kvašení, new maku, sudu i jejich slučování vedou pečlivou evidenci. Výsledkem jsou dva typy inaugurační whisky – Peated (nakouřená) a Unpeated (nenakouřená). I při závěrečném scelování a finalizaci naslouchali přátelům z whiskařské komunity, kteří nám dodávali cenné rady, že má smysl rozšiřovat rodící se českou whisky scénu.

 

Doplňkové parametry

Kategorie: WHISKY
Šampióni: 2024
Ostatní: Limitovaná edice, Luxusní alkohol, Stařeno v sudech, Z českých surovin
Zpracování: kvašení
Objem v L: 0,5
Obsah alkoholu: 40,1-45%
Kraj: Středočeský

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

Bezpečnostní kontrola

radlik-logo-male

Palírna byla založena v roce 1998 jako jedna z prvních pěstitelských pálenic ve Středočeském kraji. Díky poctivému přístupu a tradičnímu způsobu destilace na dvoukotlové měděné aparatuře, se jim podařilo získat mnoho ocenění na prestižních soutěžích ovocných destilátů. V čem jsou opravdu nejlepší, tak to jsou vínovice a jablečné destiláty. Ale více se dozvíte v parádním ROZHOVORU s majitelem Zdeňkem Musilem.