Radlík whisky the first one unpeated 45% 0,5L
Kód: 1237
Detailní popis produktu
Inaugurační edice Radlík Whisky
Ta první je jen jedna – The First One Radlík Whisky
Inaugurační whisky uváděná pod značkou Radlík Whisky byla destilovaná postupně od dubna roku 2021 a poslední várka naplněna do sudů v říjnu téhož roku. V rámci této No. 1. edice s názvem „The First One“ vzniklo 140 nenakouřené (Unpeated) whisky, 450 lahví nakouřené (Peated) a 370 lahví whisky z čokoládového sladu.
Při tvorbě inaugurační whisky jsme se rozkročil velmi zeširoka. Chtěli jsme vyzkoušet různé typy sladu, různé pivovary, kde se rodila sladina i najít nejvhodnější kvasinky pro fermentaci.
Sladina
byla připravena vždy pod naším vedením a za přítomnosti našeho kolegy Jiřího Čížka, který je i zkušeným sládkem. Slad jsme odebírali z klasických humnových sladoven, především z Bruntálu a Kounic a experimentovali jsme i s různými typy sladu. Vedle základního Plzeňského jsme vyzkoušeli i Mnichovský, typu Ale a dokonce i pražený Čokoládový. Výrobu sladiny jsme otestovali například v pivovarech Bruntál, Prokopák, Únětice, Olivův pivovar a Pikovar. U typu Peated jsme v prvním roce nechali slad nakuřovat na 10 až 30 PPM, v pozdějších letech více přitvrzujeme.
Fermentace
sladiny probíhala vždy u nás na Radlíku, kde jsme využili unikátní kvasné nádoby umožňující přesnou regulaci teploty kvašení. Postupně jsme prověřili kvasinky například Brewmaster USA, Browin turbo whiskey revolta i Maurivin (M). Nakonec jsme se ustálili na konkrétním typu kvasinek firmy Lallemand, který vytváří estery dodávající více ovocného, kořenitého a květinového aroma. Potvrdili jsme si, jak velký vliv mají kvasinky na výslednou záparu, stejně jako teplota, a tedy i doba kvašení.
Destilace
Za zásadní považujeme typ destilačního zařízení a způsob destilace. Používáme klasickou dvoukotlovou plně měděnou aparaturu (Pot Still), která je doplněna řadou inovací. K nejzásadnějším patří rektifikační patra na druhém kotli. Ta umožňují přizpůsobení se charakteru suroviny a autorské ovlivnění destilace. Vyzkoušeli jsme pálení na jedno, dvě a pro některé frakce destilátu i na více pater. Nakonec jsme se sjednotili, že charakteru skotské whisky většinou odpovídá otevření všech rektifikačních pater, a tudíž pálení jen dvakrát a využití rektifikační nástavby jen jako specifický typ klobouku.
Etalonem kvality je pro nás skotská whisky a bohatost tohoto světa nás okouzlila stejně jako znalosti jejich příznivců. Všechny new make spirit jsme konzultovali s whisky komunitou, ochutnávali, diskutovali a nechávali se i poučit.
Zrání
Při zrání jsme mohli navázat na naše dvacetiletité zkušenosti se zráním sudových ovocných destilátů. Respektujeme však, že whisky má odlišná specifika a sud je oproti ovocným pálenkám dominantnější. Vyzkoušeli jsme sudy z českého zimního dubu (výrobce Fryzelka, Bařina), z letního dubu ze Slovinska, klasické sudy po Bourbonu, po naší vinné brandy i sudy po portském a sherry. Lišila se i úroveň vypálení. Nejvíce prostoru a času jsme dali bourbonským sudům. Postupně jsme byli nuceni jednotlivé sudy scelovat a paleta byla velmi široká. O každém sladu, kvašení, new maku, sudu i jejich slučování vedeme pečlivou evidenci. Výsledkem jsou dva typy inaugurační whisky – Peated (nakouřená) a Unpeated (nenakouřená). Kromě toho v krátké době představíme i whisky z čokoládového sladu. I při závěrečném scelování a finalizaci jsme naslouchali přátelům z whiskařské komunity, kteří nám dodávali víru, že má smysl rozšiřovat rodící se českou whisky scénu.
Doplňkové parametry
Kategorie: | WHISKY |
---|---|
Ostatní: | Limitovaná edice, Luxusní alkohol, Stařeno v sudech, Z českých surovin |
Zpracování: | kvašení |
Objem v L: | 0,5 |
Obsah alkoholu: | 40,1-45% |
Kraj: | Středočeský |
Položka byla vyprodána… |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Palírna byla založena v roce 1998 jako jedna z prvních pěstitelských pálenic ve Středočeském kraji. Díky poctivému přístupu a tradičnímu způsobu destilace na dvoukotlové měděné aparatuře, se jim podařilo získat mnoho ocenění na prestižních soutěžích ovocných destilátů. V čem jsou opravdu nejlepší, tak to jsou vínovice a jablečné destiláty. Ale více se dozvíte v parádním ROZHOVORU s majitelem Zdeňkem Musilem.