TŌSH na zdraví! Si řekli poblíž Olomouce v Těšeticích a otevřeli palírnu. A ne ledajakou. Ale rovnou řemeslnou palírnu, která navázala na tradici nejstarší palírny whisky na území bývalého Československa. První zmínky o lihovarnickém řemeslu jsou z tohoto místa už od roku 1582. To však ještě netušili, co vše toto místo ještě čeká. Koncem 16. století, kdy to tady postavili premonstráti z olomouckého Klášterního Hradiska, se zde nacházel pivovar a také palírna. Po druhé světové válce koncem 60. let se v Těšeticích vařil už jen jeden druh piva, který se ani nelahvoval. V létě roku 1970 výroba skončila nadobro, a zůstala jen palírna, která se zaměřovala na pěstitelské pálení.
Mnozí z nás ale spíše pamatuji rok 1973, kdy se v Těšeticích pod názvem King Barley zrodila první československá whisky. Tehdejší společnost Seliko, který podnik převzala na začátku 70. let, se rozhodla, že v bývalém pivovaru bude vyrábět tuto unikátní whisky, která dobude východní svět. Po sametové revoluci se její výroba však postupně ukončila. Přichází však rok 2017 a palírnu přebírá Jiří Omelka se svojí ženou Bárou a vdechují prostoru opět život. I když zde stále můžeme staré destilační či fermentační přístroje, je vidět značný pokrok v palírně. Nejenom že současní majitele vdechli život celému stavení, ale také obnovili značku nejstarší a nejdéle vyráběné československé sladové whisky značky King Barley. Pro tu se dělá základ v nedalekém pivovaru Chomout, který Omelka ještě s jedním společníkem před pár lety vybudoval. Palírna dokonce nabízí možnost zakoupit si vlastní nebo společný sud s whisky.
Tosch jaké to asi bude po pěti letech, kurňa? Dále také Omelkovi pokračují s výrobou bylinného likéru JAKAMARUS, dle originální pražské receptury lékárníka Kříže z roku 1916. Co ho odlišuje, je jeho dlouhé 9 měsíční staření v původních originálních sudech a poměr ředění 1:1, což je jeden z nejlepších poměrů u bylinných likérů. Odkaz na legendární JAKAMURUS zde.
Dále zde také můžeme najít pálenky z ovoce či výrobu ginu, na který je Jura Omelka obzvláště pyšný. Moravian Dry Gin ladili v TÖSH Distillery dlouhých 18 měsíců, než vyladili pořádný silný gin - TÖSH GIN, s kterým byli v pohodě. V tomto dry ginu objevíte komplexní, silnou a vyváženou chuť s důrazem na bohaté citrusové a jalovcové tóny, s dlouhým dozvukem českého máku, moravského sladkoplodého jeřábu a šípku.
Palírna nabízí hned několik variant svého ginu, dokonce i ženskou verzi – Ginu. Při investigativní návštěvě našich dopisovatelů v palírně, kdy vzniklo mnoho krásných zážitků, není možné je vše přenést do těchto řádků. Palírna je jak fungující muzeum, které zaznamenalo mnohé z dřívějších dob, ať už těch totalitních nebo těch šílených devadesátkových. Doporučujeme se vydat do palírny a zažít vše na vlastní kůži. „ Jura“ Omelka, jak ho přátelé nazývají, je vždy přátelský a dobře naladěn a rád se podělí o všechny informace. Jeho životní cesta je také velmi zajímavá, stejně jako příběh celé palírny. Proto neváhejte a vyrazte směr Olomouc, palírna je už pak kousek.
TŌSH na zdraví
P.S. Tož nedáme slivovicu?