Původ vaječného likéru (eggnog)

Vaječný likéry, také vaječný koňak, ajrkoňak (z německého Eiercognac) nebo eggnog,

 

lidově prostě vaječňák, má asi každý spojený s Vánocemi nebo Velikonocemi. Tato tekutá sladkost se vžila do českých tradic již od pradávna. Každý z nás aspoň někdy vyráběl domácí vaječný likér. Nejčastěji se připravuje z mléka (obvykle se ho část nahrazuje smetanou nebo kondenzovaným mlékem),vajec (někdo dává pouze žloutky), koření, cukru a právě nějakého toho špiritusu.

Na domácí vaječňák recept se nesmí zapomenout a existuje jich spousty, a dájí se najít i řady moderních vylepšení na domácí vaječňák, třeba použít americkou whisky jako alkoholický základ.
Na americkém kontinentu takovouto kombinaci míchají daleko častěji. Řeč je o státech severní Ameriky, kde vaječný liquer nazývají eggnog a kde je také neodmyslitelnou součástí vánočních svátků. Tato tradice sahá v severní Americe až do 18. století, kdy vaječný likér začal získávat velkou oblibu. Zde se ale do něj přidával právě bourbon nebo karibský rum a z původního názvu egg’n’grog vnikl zkrácením eggnog.

Výroba vaječného likéru v Evropě má také hlubokou tradici, jenom se míchal s jiným alkoholem, jako například brandy či nějaký ovocný destilát.

banner-1060-vajecnaky-2024

Vaječný likér se připravoval v západní Evropě už ve středověku na francouzském dvoře krále Ludvík IX. Zde byste ho našli pod označením lait de poule (kuřecí mléko).

V nizozemských končinách je znám podobný likér pod názvem Advocaat. Zde byl pojmenovaný podle toho, že právníci chodili po práci na tento kouzelný nápoj vyrobený z vajec, která jsou dobrá na hlasivky, aby jim dopřáli regeneraci po náročném dnu před soudem.

Ať už pijete svůj vaječný koňak chlazený, nebo při pokojové teplotě, vždy je dobré podávat s kávovou lžičkou. Některé vaječňáky jsou tak husté, že spíše připomínají puding. Jako třeba ten od českého výrobce Bartida Vaječňák. Samozřejmě, že takovýto nápoj může být také součástí koktejlů, horkých nápojů, jako je bombardino, nebo jako přísadu do kávy tzv. alžírská káva. Nezapomeňme ani na pravou českou míchačku „mozek“. Což je tedy vaječňák s griotkou. Pravá delikatesa.

P.S. Nejenom míchaná vajíčka jsou dobrý.