Medoviny
Medovina je kvašený alkoholický nápoj vyrobený z medu. Tradiční Medovina je dnes poměrně málo rozšířený alkoholický nápoj, dá se koupit spíše na e-shopech nebo různých trzích. Medovina se vyrábí z vody a medu, které se smíchají ve zvoleném poměru. Zpravidla se vytvoří roztok s cukernatostí 20-32 %, ale existují i medoviny s vyšší cukernatostí. Směs se povaří, což zahubí plísně a bakterie a vyplaví většinu nečistot. Pokud do medoviny nebudou přidávány byliny nebo jiná ochucovadla, je kvalita medu důležitým faktorem pro chuť a kvalitu výsledného výrobku. Druh medu má značný vliv na chuť a barvu medoviny – z květového medu je medovina světlá, ze smíšeného středně tmavá, z medovicového velmi tmavá. Dle normy Český med rozdělujeme medy dle zdroje snůšky na medovicové a květové. O medovinách trochu více naleznete v rozhovoru ZDE a nebo zde porovnat DEGUSTACE MEDOVIN a nebo DEGUSTACE NEVŠEDNÍCH MEDOVIN.