Co je to likér

Likér je alkoholický nápoj, který se vyrábí smícháním destilátu/lihu s různými přísadami, jako jsou byliny, ovoce, koření, smetana nebo cukr. Likéry mají obvykle vyšší obsah cukru a nižší obsah alkoholu než čisté destiláty.

Základní vlastnosti likéru:

Sladká chuť – Likéry musí obsahovat alespoň 100 g cukru na litr.
Nižší obsah alkoholu – Většinou mezi 15–30 % ABV, ale některé mohou mít i více (např. Ořechovka  35 % ABV).
Široká škála chutí – Od ovocných a bylinkových po smetanové a ořechové.

Druhy likérů podle přísad:

  1. Bylinné likéry – Obsahují směsi bylin a koření.

    • Např. Becherovka, Jägermeister, Jakamarus, Fernet

  2. Ovocné likéry – Vyrobené z macerovaného ovoce nebo ovocných extraktů.

    • Např. BOHEMICA, Grand Marnier (pomeranč), Cherry Heering (třešně), Limoncello (citrón)

  3. Smetanové likéry – Obsahují smetanu nebo mléčné složky.

    • Např. Vaječný koňak, Baileys, Amarula, Carolans

  4. Ořechové likéry – Založené na mandlích, lískových oříšcích nebo jiných ořeších.

    • Např. Sudlička ořechovka, Likr nebo Ullersdorf ořechovka, Amaretto (mandle), Frangelico (lískové oříšky)

  5. Kávové a kakaové likéry – S příchutí kávy nebo čokolády.

    • Např. Galli kávový, Gloria, Koflík, Kahlúa, Tia Maria, Crème de Cacao

Jak se likér konzumuje?

  • Samostatně ideálně při pokojové teplotě, ale je to na Vás :-)

  • Jako součást koktejlů (např. Piña Colada, White Russian)

  • Přidává se do kávy nebo dezertů

gastro-bohemica-visnovka-04