Likér je alkoholický nápoj, který se vyrábí smícháním destilátu/lihu s různými přísadami, jako jsou byliny, ovoce, koření, smetana nebo cukr. Likéry mají obvykle vyšší obsah cukru a nižší obsah alkoholu než čisté destiláty.
Základní vlastnosti likéru:
✔ Sladká chuť – Likéry musí obsahovat alespoň 100 g cukru na litr.
✔ Nižší obsah alkoholu – Většinou mezi 15–30 % ABV, ale některé mohou mít i více (např. Ořechovka 35 % ABV).
✔ Široká škála chutí – Od ovocných a bylinkových po smetanové a ořechové.
Druhy likérů podle přísad:
-
Bylinné likéry – Obsahují směsi bylin a koření.
-
Např. Becherovka, Jägermeister, Jakamarus, Fernet
-
-
Ovocné likéry – Vyrobené z macerovaného ovoce nebo ovocných extraktů.
-
Např. BOHEMICA, Grand Marnier (pomeranč), Cherry Heering (třešně), Limoncello (citrón)
-
-
Smetanové likéry – Obsahují smetanu nebo mléčné složky.
-
Např. Vaječný koňak, Baileys, Amarula, Carolans
-
-
Ořechové likéry – Založené na mandlích, lískových oříšcích nebo jiných ořeších.
-
Např. Sudlička ořechovka, Likr nebo Ullersdorf ořechovka, Amaretto (mandle), Frangelico (lískové oříšky)
-
-
Kávové a kakaové likéry – S příchutí kávy nebo čokolády.
-
Např. Galli kávový, Gloria, Koflík, Kahlúa, Tia Maria, Crème de Cacao
-
Jak se likér konzumuje?
-
Samostatně ideálně při pokojové teplotě, ale je to na Vás :-)
-
Jako součást koktejlů (např. Piña Colada, White Russian)
-
Přidává se do kávy nebo dezertů