Pálenka z ovoce Kaki 45% 0,7L
Kód: 247
Související produkty
Detailní popis produktu
Kaki pálenka (Kakovice) se nám podařila najít v lihovaru Lžín. Je to hodně velká rarita, kterou jsme nikdy neviděli, a při představě, kolik stojí Kaki ovoce a jakou má výtěžnost jsme velmi rádi, že to někdo dokázal vypálit. Bylo vydestilováno pouhých 80 lahví v roce 2018 a naředěno na 45% obsahu alkoholu. V roce 2019 byla nalahvovaná do krásné lahve, kde každá má své unikátní číslo limitované edice. Prémiovost destilátu je podržena obsahem zlatých šupinek.
KAKI ovoce (" zdroj Wikipedia")Pochází z jihovýchodní Asie. Dnes je rozšířený v subtropech téměř celého světa, od Asie po Ameriku. Roste také například v jižní části Ukrajiny. Před rokem 1989 se plody kaki dovážely nejčastěji z Albánie, ale také z Itálie, kde lze na stromy s krásně zbarvenými plody narazit již po přejezdu Brenneru. Kaki je velmi chutné samo o sobě, slupka se může konzumovat, ale většinou se loupe. Další možností je například plod naříznout, jakmile je dužina měkká (dozraje i při pokojové teplotě), pokapat citronovou nebo limetkovou šťávou a vybírat malou lžičkou. Zcela zralá dužina je mazlavá, má až marmeládovou konzistenci. Kaki se také přidává do ovocných salátů, dezertů, zmrzlin, omáček a sladkých rýžových jídel. Vyrábějí se šťávy, marmelády a želé. Oblíbené je i kaki sušené.
Plody kaki se sklízejí ještě nezralé, aby přežily dlouhý transport. Plody by při nákupu neměly být otlačené. Kaki se konzumuje, když je na omak měkké. Proto se musí kupovaná kaki nechat dozrát.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Lihovar ve Lžíně společně s pivovarem byl v minulém století součást velkostatku Lžín v držení rodu Schonburg-Hartensteinů. Pivovar v roce 1881 dosloužil, byl zbourán a zbyl po něm lihovar. Zemědělský lihovar, zaměřený původně na výrobu surového lihu z brambor, byl v roce 1971 přestavěn na ovocný lihovar. Současný majitel převzal lihovar v roce 1996 a vybudoval novou kvasírnu, palírnu i sklad a zavedl novou výrobu ovocných destilátů, s kterými se nebojí experimentovat a i přinášet zajímavé limitované edice.