Ano, jmenujeme se destilerka.cz a ano zaměřujeme se na české věci. Proč se ale nezavítat i do jiné kategorie jako je třeba whisky. Nejdříve je ale potřeba se podívat, jak takovou whisky rozdělit ?
- podle regionů
- podle hlavní vstupní suroviny
Obilná whisky může být vyrobena z mnoha druhů obilí :
- Ječmen
- Žito
- Pšenice
- Kukuřice
- atd.
Směs jednotlivých druhů obili sehraje důležitou roli v chuti finálního produktu.
Víte vlastně jak slovo whisky vzniklo?
Označením živá voda, latinsky aqua vitae, jak se na začátku whisky nazývala. V gaelštině se živá voda řekne uisge beatha. To přešlo na divno tvar „usky“ a odtud už to byl jen kousek k whisky. Živá voda se však na svém počátku vždy dělala z toho, čeho bylo dost. Primární bylo obilím nakrmit hladové krky. Až potom se mohlo začít pálit.
Let’s go do Skotska
Single malt whisky - u tohoto druhu whisky dle zákona může být použito pouze ječmenného sladu a žádná jiná přísada není přípustná.
Grain whisky - ta právě využívá různých druhů obilí jiných než sladový ječmen. Hlavně jde o pšenici, ale často se využívá i žito a kukuřice. Většina grain whisky je určena do směsi míchaných whisky tzv. blended whisky jako jsou Chivas Regal , Ballantines nebo Johnnie Walker.
Single malt se dělí ještě dle regionů :
PEVNINA
Highlands - Vysočina ,kde ja například Glenmorangie, Glen Garion, Dalmore.
Lowland - Nížina se zástupci např. Auchentoschan, Rosebank
Speyside - Aberlour, Dufftown nebo Glendronach
Pertshire - Aberfeldy nebo Glengoyne
Campbeltown - Springbank nebo Glengyle
OSTROVY
Islay - typicky hodně nakouřené whisky Ardbeg, Caol Ila, Laphroaig nebo Bowmore
Západní Skotsko s ostrovy - Skye, Jura nebo Arran
Severní Skotsko - Highland Park, Clynelish nebo Talisker
---------------------------------------------------------------------------------------------
Irská whiskey
Stejný příběh se píše i v Irsku, jenom s tím rozdílem, že v této zemi není zvykem používat nakouřený slad, který následovně dělá ve whisky chuť podobná dezinfekci u doktora :-). Nejznámější značky pro Irsou whisky jsou Jameson, v Tullamore Dew, Bushmills, Redbreast, Killbegan či Liberties
Irská whiskey může být také rozdělena na single malt a grain a také na blended whiskey. Najdeme zde pak ještě menší podkategorie. Aby mohla být skutečně nazývanou pravou irskou whisky, tak mimo jiné že musí být vyrobená na ostrově, tak by měla být 3x destilovaná a neměla by být cítit rašelina.
-------------------------------------------------------------------------------------------
Japonská whisky
Dokonce ani v Japonsku se nepouštějí do žádných obilných hokusů pokusů. Držejí se obilné klasiky jak ve světě single malt tak grain. Můžeme zde ale například potkat zajímavost v kategorii single grain whisky s názvem Chita od společnosti SUNTORY. Neméně známý faktem je, že pro výrobu japonské whisky, se používá i základ whisky pocházející ze Skotska.
---------------------------------------------------------------------------------------------
Americká whiskey či bourbon
Kde se whisky odlišuje svojí vstupní směsí je USA. Tam dávají přednost hlavně kukuřici.
Nejznámější kategorie Bourbone musí splňovat podmínku minimálně 51% kukuřice ve směsi. Zbytek skladby pak odlišuje jednotlivé palírny dle unikátních receptů. Zajímává je v tomto značka Maker’s Mark, která na rozdíl od jiných whiskey, které používají žito jako doplňující obilninu, používá červenou zimní pšenici pro měkčí, sladší a pitelnější chuť.
Ve Spojených státech bychom našli hlavní dvě kategorie, které dominují a to je kukuřičný bourbon a Tennessee whiskey ( američani a irové píší whisky s "e" ). Dále jsou zde zástupci rye whiskey, tedy žitná whisky, corn whisky, to je whisky, která musí obsahovat minimálně 80% kukuřice ve směsi, american whiskey a další kategorie definované zákonem o americké whiskey.
Nesmíme však opomenout regionální producenty whisky. Třeba ty z Čech. A víte co, prozkoumejte tento svět sami tady u nás na https://www.destilerka.cz/whisky.
Budeme se těšit na Vaše názory.