Slivovice

Slivovice je ze všech ovocných pálenek nejoblíbenější, a nejčastěji na švestkovici narazíte téměř v každém baru a stylové hospůdce. Slivovice se může odlišovat jednak v názvosloví anebo podle druhu vypáleného ovoce, jako je např. trnkovice, blumový destilát, pálenka z karlátek (kadlátek) nebo jen prostě slivka, což je tradiční název pro moravskou slivovici. 

Nejprodávanější

Blatenska slivovice 50 1000ml v01
Blatenská Slivovice 50% 1L
Skladem (>5 ks)
1239
 
719 Kč
karlliq slivovice 50 500ml v01
Karl LIQ Slivovice 48% 0,5L
Skladem (2 ks)
1122
 
529 Kč
blatenska slivovice demizon 2L v01
 
1 899 Kč
blatenska slivovice 50 500ml v01
Blatenská Slivovice 50% 0,5L
Skladem (>5 ks)
1241
 
399 Kč
buckovi slivovice DURANCIE medajle v01
 
749 Kč
sada rudolf jelinek kosher (1)
 
1 849 Kč
blatenska sada 01
 
1 199 Kč
sada BH ze zralych
2 556 Kč –4 %
Původně: 2 556 Kč  (–4 %)
2 449 Kč
3 položek celkem
sudlicka slivovice 50 0 7L v02
749 Kč / ks

Ovoce kvasí minimálně 60 dnů při teplotě skladování je 10-18 °C.

361
buckovi slivovice DURANCIE medajle v01
Novinka
749 Kč / ks

Nejlepší slivovice roku 2024. Nezaměnitelná chuť starobylé krajové odrůdy Durancie - jemně nasládlá chuť s nádherným odstínem mandloviny je klenotem mezi destiláty.

1280
buckovi sada slivovice v01
Novinka
1 559 Kč / ks

Nejlepší slivovice roku 2024. Durancie - jemně nasládlá chuť s nádherným odstínem mandloviny je klenotem mezi destiláty. Velmi aromatická pálenka s vůní přezrálých voňavých...

100001

Švestkovice tedy může pocházet jak z tradičního stromu, tak i keře. Říká se, že nejlepší švestky pochází z okolí Vizovic, ale my víme, že jsme ochutnali i jiné a byly skvělé. Podle všeho pochází z Kavkazu, odkud se rozšířila do celého světa. U nás se dokládá z vykopávek pecek v prehistorických sídlištích z 5. st. díky Slovanským kmenům.

Samotný originální původ destilace tohoto ovoce není známý, ale je faktem, že pálení švestek je typické pro střední Evropu a Balkán. U nás je nejtypičtější oblast Valašská a Vizovická v pěstování a pálení, odtud pochází nejznámější světová pálenka Rudolf Jelínek zejména se svojí košer řadou destilátů.

Výroba slivovice

Abyste měli dobrou slivovici, potřebujete mít dobrý kvas, který necháte alespoň 6 týdnů odležet v sudech a který pak odvezete do pálenice. Co je hlavním rozdílem mezi naší a balkánskou slivovicí, tak je právě obsah v kvasu, kdy Balkánci švestky odpeckovávají a my je ponecháváme pro výraznější mandlovou chuť a trpkost s peckou. Je ale trendem, že již i u nás naleznete slivovice z kvasu bez pecek anebo častěji, kdy je jenom část švestek odpeckována, poměr není dán, záleží na pálenici.

Alkoholová síla slivovice je rovněž téma, které se otevírá a je na ní spousty odpovědí, ale většinou naleznete sílu od 40 do 50 %. Když jsem na toto téma mluvil z nejznámějšími masterdestilery, tak i tady se odpovědi lišily. Původní jsou destiláty s větším obsahem lihovitosti 50 % a více, a to z důvodu historické omezené možnosti filtrace vody a tím možného zakalení destilátu a rovněž je důžitý i obsah olejových silic. Na druhou stranu nižší obsah alkoholu dá vynikat vůním a chutím jemnosti ovoce. Říká se, že kvalitní slivovice po nalití řetízkuje anebo po prolnutí mezi prsty palcem a ukazováčkem její kvalitu určuje stupeň drhnutí.

Další téma je zde klasická slivovice versus stařená či zlatá slivovice. My říkáme, že oboje má své kouzlo a dubový sud do slivovice přidá kus sebe nejenom zlatavou barvu, ale i své jemně vanilkově dřevité chuti.

Domácí slivovici může mít dnes každý, protože po celé republice je rozeseta spousta pěstitelských pálenic, ale pozor - narazit na kvalitního zkušeného palírníka, který Vám poradí s kvasem a skutečně umí vydestilovat tento příjemný ovocný zázrak je hodně náročné a podle nás jich je jenom pár.

Nebo si přečtěte ještě více o historii slivovice v našem BLOGU ZDE.